Letalski vavcer, na kaj paziti

Razen, če imate res veliko srečo, se boste med potovanjem slej ko prej znašli v situaciji, ko vam letalski prevoznik nekaj dolguje. Mogoče zaradi zamude, izgubljene prtljage, prestavljenega leta, česarkoli. Ko bo ta dan prišel, se bo letalska družba skoraj zagotovo poskušala poravnati z izdajo vavčerjev za prihodnje potovanje, namesto da bi vam povrnila stroške nakupa letalske karte. Tako letalski prevoznik pokrije stroške sedeža, ne pa nove vozovnice. V najboljšem primeru se vam ne bo uspelo izogniti uporabi letalskega vavčerja, prevoznik pa se sploh ne bo soočal s stroški.

Kaj morate vedeti, preden se za vavčer odrečete svojemu sedežu na letalu?

Da bi zmanjšali tveganje, letalski prevozniki uporabljajo vse mogoče trike, da bi se izognili dejanski unovčitvi vavčerja. Zato, preden sprejmete kakršne koli bonuse letalske družbe, zastavite naslednjih sedem vprašanj.

Kako dolgo so veljavni letalski boni?

Kratek rok veljavnosti je ena najstarejših ukan letalskih prevoznikov. Letalski prevoznik ponuja velikodušen kupon, vendar ga morate uporabiti v šestih mesecih. Jasno je, da mnogi potniki niso zainteresirani ali ne morejo načrtovati drugega leta v tako kratkem času. Ta trik je sicer bolj razširjen pri ponudnikih križarjenj, ampak ga uporabljajo tudi letalski prevozniki.

Kdo lahko vavčer uporabi?

Ali je vavčer omejen zgolj na vas ali ga za nakup letalske vozovnice lahko uporabi tudi kdo drug (oz. vi kupite letalsko karto za nekoga drugega)? Veliko vavčerjev letalskih prevoznikov lahko uporablja samo oseba, ki jo je prvotno prejela za svoje potovanje. Odvisno od vaše fleksibilnosti, bo to lahko ali pa ne bo šlo na vašo škodo. Vsekakor se o tem prepričajte dovolj zgodaj.

Ali bo vavčer pokril celotno ceno vozovnice?

Vavčerji letalskih družb le redko vključujejo celotne stroške prihodnjega potovanja. Pogosto morate posebej plačati takse in pristojbine. Zgodilo se je že, da so potniki prejeli vavčer, ki je vključeval samo osnovno ceno vozovnice, ne pa tudi stroška za gorivo, ki včasih celo preseže strošek same vozovnice (seveda takse in pristojbnine tudi niso bile vkljuene v vavčer).

Primer, kako vavčer izgleda.

Ali vavčer lahko uporabite za povezane lete?

Nekateri vavčerji veljajo samo za en polet, četudi je vrednost poleta manjša od nominalne vrednosti kupona. Na primer, če uporabite bon v višini 500 evrov za nakup vstopnice za 400 dolarjev, morda ne boste mogli uporabiti preostalih 100 evrov za drugo vozovnico.

Ali obstajajo kakršnekoli omejitve vavčerja?

Sicer se to v praksi ravno ne dogaja pogosto, ampak letalski prevoznik lahko postavi določene omejitve pri nakupu letalskih kart v določenih segmentih – npr., ds ne morete uporabiti bona za akcijske cene, za poslovni razred ipd. Zato se o morebitnih omejitvah prepričajte, preden vzamete vavčer v svoje roke.

Koliko so vavčerji vredni?

Glede na omejitve, kako ga lahko uporabite, je vavčer dejansko vreden veliko manj, kot je njegova gotovinska vrednost. Mnogi strokovnjaki ocenjujejo, da je vavčer vreden nekje med tretjino in pol njegove nominalne vrednosti. Če zahtevate gotovino, vendar letalski prevoznik ponuja vavčer, vzemite kupon samo, če je njegova nominalna vrednost vsaj dvakrat večja od denarne ponudbe. Če gotovina ni varianta ali če je vrednost kupona neustrezna, se pogajajte za več ali razmislite o svojih alternativah.

Lahko namesto vavčerja dobim gotovino?

Ko je let čezmerno razprodan, letalski prevoznik skoraj vedno uporabi potovalne vavčerje za potnike, ki se strinjajo s kasnejšim letom. Po navadi to deluje in nekdo zagrabi za ponudbo. Če pa ponudbe ne sprejme nihče in mora letalski prevoznik sam nekoga izbrati, potem je ta oseba tako po EU, kakor tudi po ameriški zakonodaji upravičena do določene odškodnine (višina je odvisna od konkretnega primera). Vavčer zato vzemite samo, če je njegova vrednost za vas veliko več kot le denar.