, Kako najti poceni letalske karte?, Poceni po svetu, Poceni po svetu

Najti poceni letalske ni nemogoče, zahteva pa precej potrpljenja, čakanja in brskanja po internetu. Naša spletna stran to dela namesto vas, a vendarle se zgodi, da ravno, ko vi to želite, ni pravih ponudb. Kaj torej storiti oz. kako najti poceni letalske karte?

1. Bodite čim bolj fleksibilni

Bolj, kot se prilagodljivi, boljše ponudbe boste našli. Po drugi strani pa povprečen potnik naredi napako, ker gre ravno v napsortni smeri, kot bi moral iti:

 1. Izbere kraj, kamor bi šel.
 2. Izbere termin, ko bi šel na to destinacijo.
 3. Kupi letalske karte.

Na takšen način boste skoraj vedno kupili najdražje letalske karte. Če pa zadevo obrnete v nasprotno smer, boste lahko do poceni letalskih kart prišli relativno hitro:

 1. Kupite karte, ko so najcenejše in za destinacijo, ki je najcenejša (seveda z vašega spiska želja).
 2. S tem izberete tudi kraj, kamor boste leteli in
 3. termin, ko boste šli na potovanje.

Bodite čim bolj prilagodljivi glede na to, kam in kdaj boste potovali. Če ste izbrali cilj, si izbrali datume in nimate prožnosti, je 95% tega, kar lahko storite, da znižate stroške letalskih vozovnic, že splavala po vodi.

2. Iskalnike letalskih kart uporabite v svoj prid

Skoraj vsak spletni iskalnik vam omogoča, da najdete poceni letalske karte, samo morate malce vedeti, kaj klikate. Npr. ali veste, da vam Skyscanner pokaže najcenejši mesec za nekaj mesecev v naprej, kdaj so letalske karte najcenejše?

, Kako najti poceni letalske karte?, Poceni po svetu, Poceni po svetu
Namesto, da izberete točen datum, kliknite na “Whole month” in nato izberete “Cheapest month” – Skyscanner vam bo prikazal najcenejši mesec, ko se vam splača potovati.

Podobno lahko denimo storite v Google Flights. Le, da vam ta ne pokaže najcenejšega meseca, ampak vam prikaže cene za 2 meseca skupaj. Vse, kar morate storiti, je, da ne vnesete datuma odhoda in prihoda in stric Google vam bo sam pokazal najcenejše karte v določenem mesecu. S puščicama levo in desno se potem samo premikate med meseci in Google vam sproti prikazuje cene:

, Kako najti poceni letalske karte?, Poceni po svetu, Poceni po svetu

Google Flights ima še eno zanimivo funkcijo, ki vam prikaže cene, ki so trenutno ugodnejše, kot so sicer. Do tega pridete tako, da na levi strani kliknite ikono “Leti”

, Kako najti poceni letalske karte?, Poceni po svetu, Poceni po svetu

in nato se vam (glede na vašo lokacijo) prikažejo ugodne cene – npr.:

, Kako najti poceni letalske karte?, Poceni po svetu, Poceni po svetu
Namig: če kliknete na zemljeivid, se vam bo ta povečal in lahko boste pregledovali cene za ves svet.

Namig: nikoli se ne zanašajte samo na enega ponudnika. Vedno preverite še druge ponudnike – med največjimi so Skyscanner, Google Flights, Momondo, JetRadar, Kayak in drugi. Vsak od ponudnikov ima namreč drugačno strukturo cen in pogosto so cene zelo različne.

3. Potujte izven turistične sezone

V Severni Ameriki in Evropi po navadi poceni letalske karte dobite v naslednjih obdobjih:

 • januar – sredina maja,
 • september – začetek decembra.

Najdražje letalske karte pa so po navadi v naslednjih obdobjih:

 • sredina junija – konec avgusta
 • božič
 • novo leto

Poleg navedenih terminov morate upoštevati še morebitne praznike oz. počitnice na destinaciji, na katero letite. Na dan Sv. Patrika bodo npr. letalske karte na Irsko precej dražje, kakor bodo dražje tudi letalske karte na Kitajsko v obdobju kitajskega novega leta.

Namig za tiste, ki potujete v trope: v trope se vedno najbolj splača tik ob prehodu v deževno obdobje in tik preden se ta konča. Takrat so namreč letalske karte še ugodne, vreme je pa po navadi (kolikor se seveda v teh podnebnih spremembah da določiti) že relativno super. Tudi znotraj posamezne države se lahko razlikuje obdobje suhe oz. deževne sezone, zato se vam splača kombinirati del države s poceni letalskimi kartami (npr. Malezija, Šri Lanka …).

4. Letalske karte rezervirajte dovolj zgodaj

Če boste čakali na last minute letalske karte in upali na super ugodno ceno – pozabite. Poceni letalskih kart ne boste več dobili na takšen način. Nekateri se še spomnite, da se je na večjih letališčih, npr. Munchen, dalo dobiti t. i. ultra last minute noro poceni letalske karte – prišli ste na letališče, niste vedeli, kam boste leteli, ampak ste zagrabili poceni letalsko karto, ki je bila npr. za polet nekam v trope.

Danes so letalski prevozniki v tolikšni meri optimizirali lete in prodajo letalskih kart, da na kakšne ugodne last minute ponudbe raje kar pozabite. Sem ter tja se morda še da kaj najti, ampak nevarnost, da ne boste leteli nikamor, je bistveno večja od možnosti, da dobite ugodno letalsko karto tik pred letom.

Kdaj je torej najboljši čas za nakup poceni letalski kart?

Običajno boste najugodnejše letalske karte dobili, če boste let rezervirali 2-8 mesecev pred samim letom.

Če kupujete letalske karte za vrhunec poletja, dodajte prej navedenim mesecem še kakšen mesec ali dva. Če potujete med nizko sezono, pa zna biti, da bodo cene celo nekoliko padle, bližje, ko ste letu – vendar smo spet v območju loterije.

Cene ponavadi najbolj poskočijo v zadnjem mesecu ali dveh pred odhodom, zato v tem obdobju nakupa nikakor ne priporočamo.

Na kateri dan leteti?

Tudi dnevi, na katere boste leteli, imajo svojo vlogo pri rezervaciji letalskih kart. Če boste denimo leteli v ZDA, se vam zna zgoditi, da bo cena na 11. september nižja kot dan pred tem ali za tem datumom. Prav tako se vam včasih zna zgoditi, da bo cena na petek 13. cenejša kot 12. ali 14. v mesecu.

Na splošno so najboljši dnevi za poceni letalske karte torek, sreda in sobota. Petek in nedelja pa sta (logično) po navadi najdražja dneva.

5. Reagirajte hitro

Iz lastnih izkušenj lahko potrdimo, da čakanje samo en dan lahko zviša karto tudi za 300€ ali celo več. Zato imejte pripravljen načrt in denar, preden se lotite iskanja in nakupa letalskih kart.

Predvsem ne pozabite preveriti limitov na svoji kreditni kartici, sicer vam v času, ko si boste povečevali limit, poceni letalske karte “odletijo”. Če uporabljate predplačniško kartico, to pravočasno napolnite in jo povežite (če tega še niste storili) s PayPal računom. Tako vas izbira plačila ne bo presenetila (večkrat se zgodi, da je plačevanje preko kreditne kartice dražje, kot denimo preko PayPal-a ali obratno).

Opremeljeni z vsem potrebnim ste končno našli poceni letalske karte. Kako dolgo bo trajalo? Težko je reči zagotovo. Razen če gre za oglaševano prodajo (ki ponavadi ni tako odlična za začetek), ni nobenega javno objavljenega končnega datuma za navedeno ceno. Pravilo “čez prst” pa po navadi pravi, da boljša, kot je ponudba, krajša je njena življenjska doba (in ta se lahko meri celo v urah ali minutah). Na splošno pa ponudbe ne trajajo več, kot nekaj dni.