, Porast kriminala v Dominikanski republiki ali malce ameriškega pretiravanja?, Poceni po svetu, Poceni po svetu

Dominikanska republika je bila pred kratkim na naslovnicah svetovnih medijev, vendar ne zaradi dobrih novic. Karibska država, ki vsako leto privabi več kot 2 milijona popotnikov iz ZDA, zaradi česar je eden največjih turističnih trgov v regiji, je v preteklem letu doživela zaskrbljujoč trend: 10 Američanov je umrlo med počitnicami v Dominikanski republiki. Okoliščine vsakega primera so še vedno nedorečene, vendar so incidenti že povzročili odpovedi rezervacij. The New York Times in Washington Post sta poročala, da je nekaj preminulih sicer umrlo zaradi odpovedi srca in dihanja, čeprav trenutno še vedno analizirajo poročila o toksikologiji. Dominikanski minister za turizem Francisco Javier García vztraja, da je Dominikanska republika sicer varna za turiste.

Ne glede na nesrečne incidente pa so Karibi na splošno še vedno eden najvarnejših delov sveta, v katerega je moč potovati. Vsako leto jih obišče 28 milijonov ljudi, ki so v veliki meri neprizadeti zaradi kriminala ali drugih nevarnosti. Vendar pa so za vse opomnik, da tudi na počitnicah razmišljate o svoji varnosti.

Tudi slovensko zunanje ministrstvo na svoji spletni strani opozarja, da v Dominikanski republiki narašča število kaznivih dejanj (od preprostih tatvin do oboroženih ropov, tako podnevi kot ponoči), povezanih s prepovedanimi drogami. Ta problematika je glede na informacije posebej prisotna v Bavaru – Punta Cani (in primestni predeli, kjer se nahajajo številni “all-inclusive” hoteli, Saint-Domingue-u in Las Terrenas (polotok Samana). Na ministrstvu posebej opozarjajo, da ne kupujte drog, saj so zagrožene kazni izjemno visoke (in verjetno si tudi sami ne želite preživeti svojega življenja v plesnivi sobi, s prelepim pogledom na morje (skozi rešetke) in v družbi ščurkov in prepotenega domačina, ki se redko (če sploh kdaj) umiva).

Sicer pa še vedno velja, da si vedno sami pakirajte prtljago, jo vsaj približno zaklenite in nikakor in v nobenem primeru ne jemljite paketov od neznancev, ki vas prosijo, da te pošljete njihovim babicam, ženam …

Ne pozabite tudi, da je v Dominikanski republiki prisotna denga. Cepiva proti njej ni, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite s ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami proti komarjem. Bolezenski znaki so: mrzlica in visoka vročina s hitrimi padci, hud glavobol, zlasti za očmi, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, rdečica obraza, vratu in prsnega koša in droban rdečkast izpuščaj.

Sicer pa iz lastnih izkušenj lahko povemo, da je potovanje po Dominikanski republiki eno izmed najboljših doživetij za popotnike, ki ne želijo biti zaprti v all-inclusive hotelih in doživeti pravi tropski raj. Samo treba je potovanje načrtovati, se ne gibati v čudnih predelih in ob večernih / nočnih urah in imeti zdravo mero kmečke pameti. V Dominikanski republiki smo sicer preizkusili tudi izjemen fenomen, katerega razlog si odkrijte sami (mi smo ga 😉 ), ko se vse giblje drugače, kot bi se moralo: