, Top 5 Maldivi, Poceni po svetu, Poceni po svetu

1. Island hopping

Maldivi so tropski arhipelag, ki obsega okoli 1200 koralnih otokov in nešteto lagun, združenih v dvojno verigo 26 atolov v osrčju Indijskega oceana. Za kratek skok je čoln najcenejša možnost za vožnjo po atolih. Skočite na krov tradicionalnega maldivskega dhonija in obiščite katero od manjših letovišč na Maldivih. Tako boste dobili pogled na življenje na lokalnih otokih. Nekateri dhoniji so na voljo kot čarter. Obstaja tudi javna trajektna mreža MTCC, ki dnevno povezuje vse naseljene otoke (razen ob petkih). Trajekti so poceni, vendar razmeroma počasni. Če vam primanjkuje časa, je zagotovo boljša izbira gliser. V paketnih izletih so vključeni tudi transferji.

Če potujete zunaj atola Malé, boste morali rezervirati domači let ali dhoni. Če želite priti do oddaljenih krajev, boste morali izbrati veliko dražji hidroplan. Trans Maldivian Airways zagotavlja prevoz z vodnim letalom z letališča Ibrahim Nasir v Maléju v veliko število turističnih središč.

  • , Top 5 Maldivi, Poceni po svetu, Poceni po svetu
  • , Top 5 Maldivi, Poceni po svetu, Poceni po svetu
    Dhoni
  • , Top 5 Maldivi, Poceni po svetu, Poceni po svetu
  • , Top 5 Maldivi, Poceni po svetu, Poceni po svetu
  • , Top 5 Maldivi, Poceni po svetu, Poceni po svetu

2. Velika izbira otokov

Če želite preživeti čudovite počitnice, ne da bi povsem uničili družinski proračun, izberite enega od naseljenih otokov, ki so dosegljivi s trajektom iz Maléja, tako da vam ni treba plačati za hidroplan. Guraidhoo in Fulidhoo, s čudovitimi lagunami in poceni nastanitvijo sta kot nalašč za popotnike. Ukulhas na atolu Alif Alif je okolju prijazen otok z neverjetnim koralnim grebenom. To je otok na Maldivih, kjer so sistematično vpeljali obdelavo smeti. Maafushi je najbolj priljubljen lokalni otok za turiste, Thulusdhoo slovi po surferjih, Biyadhoo in Rasdhoo pa sta kot nalašč za potapljače. Dhiffushi je majhen otok, ki je na novo odprt za turiste, Himmafushi pa je še en miern otok s skoraj brez turistov.

Če želite bolj razkošno doživetje, sta Veligandu in Alimathaa čudovita otoška letovišča, znana po čisti vodi in neokrnjenem belem pesku.

, Top 5 Maldivi, Poceni po svetu, Poceni po svetu

3. Potapljanje

Globoko v osrčju Indijskega oceana se nahaja fascinanten podvodni svet. Potapljači lahko opazujejo, kako morski ekosistemi napolnjujejo potopljene zarjavele ladje. Topla, jasna, mirna voda Maldivov ponuja fantastično priložnost za opazovanje, saj koralni grebeni rastejo kar na potopljenih ladjah.

Lahko se potapljate na ladjah, kot sta Maldivi Victory (atol Malé – sever), Kuda Giri (atol Malé – jug), Khuda Maa, Halaveli in Fesdu (atol Ari), British Loyalty (atol Atdu), Utheemu ali Liffey (atol Adhu). Kuda Giri je dobra razbitina za začetnike ali za nočno potapljanje. Razbitina ima globino potopa od 20 do 40 m in je primerna za vse potapljače. Povprečna vidljivost je 10-20 metrov, dostop do potapljaškega mesta pa z ladjo.

, Top 5 Maldivi, Poceni po svetu, Poceni po svetu

4. Ribja tržnica v Maleju

Če si želite ogledati vsakodnevno življenje domačinov, se sprehodite do ribje tržnice v Maleju. To je komercialni epicenter najbolj pomembne industrije v državi: ribolova. Tu se popoldan začne dogodivščina, ko ribiči iz celotne države priplujejo naravnost do roba trga in raztovorijo dnevni ulov. Tuna je najbolj priljubljena riba za prodajo, vendar boste našli tudi nekatere druge vrste. Obiskovalci pravijo, da je opazovanje delavcev in čiščenje rib impresivno. Lahko celo nabereš nekaj sveže ribe za večerjo, če imaš seveda prostor za pripravo. Nekateri popotniki opozarjajo, da je komunikacija lahko težavna, saj nekateri maldivski ribiči ne govorijo angleško.

Na tržnici ni odpirlanih ur, vendar boste najboljšo izbiro našli v zgodnjih jutranjih urah ter med 15. in 16. uro. Ribja tržnica se nahaja ob notranjem pristanišču Maleja na severni strani otoka, zahodno od Trga republike.

5. Dopust

Spočijte si, na sanjski dopust se odpravljate. 😉

, Top 5 Maldivi, Poceni po svetu, Poceni po svetu