, Ugodno: iz Milana na Šri Lanko za 353€, Poceni po svetu, Poceni po svetu

9 razlogov, zakaj na Šri Lanko

1. Odkrite neokrnjeno divjino

V sezoni se lahko potapljate z modrimi kiti ali pa si oglejte delfine, ki se v krogih igrajo v Kalpitiyi. Šrilanka ima tudi 5800 divjih slonov in največjo koncentracijo leopardov na svetu. Oglejte si jih v narodnem parku Yala, skupaj z lenivskimi medvedi in bivoli.

2. Na kriket v Galle

Zaspani Galle je raj za popotnike in povsem drugačen svet, kot ga boste sicer videli na Šri Lanki, z nizozemsko kolonialno arhitekturo, trgovinami za nakit, sladolednimi saloni in skoraj popolnim nočnim življenje. Prav tako ne pozabite ujeti tekme kriketa.

3. Ministrstvo za rake

Ministrstvo sta ustanovila nekdanja igralca kriketa v stari nizozemski bolnišnici. V “ministrstvu” strežejo sladkega, sočnega in pikantnega šrilanškega raka v eni izmed najlepših stavb prestolnice. Restavracija (ste res mislili, da govorimo o pravem ministrstvu? 😉 ) je bila leta 2016 izbrana kot ena od 50 najboljših restavracij v Aziji.

4. Izgubite se v jamah

Jame Dambulle Buda so polne kipov Bude, jamskih slik in igre svetlobe. Splača se povzpeti tistih nekaj stopnic pred jamami, saj vas obisk ne bo razočaral.

5. Pozdravite slone

Najbolj prijazen način za ogled slonov je prostovoljstvo v slonskem zatočišču. Če vendarle nimate časa za prostovoljstvo, si vzemite vsaj kakšno urico za ogled zavetišča Pinnawala. Obisk si tempirajte tako, da boste priča tekanju slonov po ulici, ki se odpravijo na dnevno kopanje v reko.

6. Nujno na vlak

Nedavno ponovno odprta železniška proga od Colomba do Jaffne obljublja odprto pot po Šri Lanki

Nedavno ponovno odprtje Yal Devi (Queen of Jaffna) Express obiskovalcem Šrilanke ponuja priložnost, ki je od leta 1990 ni imela: potovati z vlakom iz Colomba v Jaffno.

Za vse ljubitelje čajevih polj pa je obvezen vlak od Kandy-ja do Ella-e.

7. Jejte lokalno hrano

Na našem seznamu je šrilanška kuhinja na prvem mestu. Odličen občutek za začimbe (boljši, kot denimo v Indiji ali Indoneziji), dobre porcije in izvrstna priprava jedi. Hej, navsezadnje celo indonezijski nasi goreng pripravijo veliko bolje, kot v njegovi domovini Indoneziji. Pa še to – obdržali so angleške navade higiene in tako obstaja le majhna možnost, da se zastrupite s hrano. Čeprav en viski ali kriglje Liona po večerji pomaga.

8. Čaj in zgodnji jutranji sprehod

Šri Lanka je znana po cejlonskem (šrilanškem) čaju. Sprehodite se mimo bujnih zelenih čajnih nasadov na štiriurni poti do Ella-e za čudovite razglede in fotografije. Če si čajnih nasadov ne boste ogledali, vam ne bomo priznali, da ste bili na Šri Lanki. 😉

9. Pozdravite ribiče na kolih

Na prav poseben način domači ribiči lovijo ribe. V morje zabijejo močne kole in nato čakajo na svoj ulov. Čeprav danes seveda ne gre več za standarden ribolov, pa je takšen prikaz za turiste še vedno velika atrakcija. Našli jih boste npr. na Koggala Beach ali vzhodno od Mirisse.

Kdaj?

september – november

Redna cena

500€ + (prihranek: 146€)

Primer potovanja

, Ugodno: iz Milana na Šri Lanko za 353€, Poceni po svetu, Poceni po svetu